ŠTA JE FIZIKALNA TERAPIJA?

Fizikalna terapija je vrsta tretmana koju Vam toplo preporucujem ukoliko vasi zdravstveni problemi postaju takvi da Vam onemogucavaju Vase redovne dnevne aktivnosti u smislu pokreta. Dakle cilj fizikalne terapije treba da u stvari bude smanjenje bola, omogucavanje bezbolnog pokreta i obnavljanje normalnog funkcionisanja ugrozenog segmenta tela. Krajnji zadatak Vaseg fizioterapeuta je da Vam omoguci podizanje fitnesa koji je svakako bio umanjen usled vaseg osnovnog problema zbog koga ste i krenuli sa fizikalnom terapijom.

Iako se cine obicne, nase dnevne aktivnosti su ponekad veliki problem za pacijenta. Hodanje, penjanje uz stepenice, sedanje ili podizanje iz kreveta samo su neke od aktivnosti koje mogu da Vam predstavljaju problem u kojima fizikalna terapija itekako pomaze.

Postavlja se pitanje i kako se opredeliti za fizioterapeuta koga zelimo da nam pomogne. Svakako treba unapred putem interneta ili na neki drugi nacin saznati sve sto je moguce o obrazovanju doticne osobe. U najboljem interesu svakog pacijenta je da posecuje fizioterapeuta koji je svoje zvanje stekao na akreditovanoj  obrazovnoj ustanovi, sto znaci da njegovo poznavanje vase problematike ne bi trebalo da bude upitno.

Kada ste jednom odlucili gde zelite da idete na fizikalnu terapiju vazno je naglasiti i sledece. Moderna fizikalna terapija podrazumeva rad sa pacijentima po principu jedan na jedan. To u stvari znaci da Vas termin za fizikalnu terapiju treba da bude samo Vas i Vas fizioterapeut tokom recimo sat vremena treba da se posveti samo radu sa Vama a ne istovremeno sa jos nekoliko pacijentata. Sledece sto treba znati je da se danas u svetu najvise cene fizioterapeuti “manuelci”. To znaci da Vi svakako zelite fizikalnu terapiju koja ce u najmanju ruku ukljucivati manuelnu terapiju tokom polovine Vaseg zakazanog termina. Kada kazemo manuelna terapija to znaci rad rukama na mekim tkivima misicima i ligamentima ugrozenog segmenta, zatim mobilizacija i konacno kineziterapija odnosno vezbe za ugrozeni segment koje ce upravo doprineti laksem i brzem oporavku.

Sasa Jezdic, fizioterapeut